Ilse Eerens

Biografie

De Belgische sopraan Ilse Eerens begon haar studie op 14-jarige leeftijd aan het Lemmensinstituut te Leuven. In 2002 zette ze deze studie voort aan de Nieuwe Opera Academie in Amsterdam/Den Haag, bij de beroemde zangpedagoge Jard van Nes, waar ze enkele jaren later cum laude afstudeerde.

Onder haar recentste engagementen behoren de rol van Marianne in de wereldpremiere van Geschichten aus dem Wienerwald, de nieuwe opera van de Oostenrijkse componist HK Gruber voor de Bregenzer Festspiele, de rol van La seconde fille in Boesmans’ wereldpremiere van Au Monde in de Muntschouwburg te Brussel, Despina in een semi-scenische uitvoering van Cosi fan tutte met het Orkest van de 18e Eeuw, Jemmy in een concertante uitvoering van Rossini’s Guillaume Tell o.l.v. Evelino Pido in de Muntschouwburg, cd-opname en concerten met Dvorak’s Requiem o.l.v. Philippe Herreweghe, de titelrol in Janacek’s Sluwe Vosje in de Opera National de Lyon, haar debuut aan het Royal Opera House Covent Garden in Londen als de Kitchenboy in Rusalka, de Young Lady in Eötvös’ Lady Sarashina in de Polish National Opera te Warschau en haar roldebuut als Gilda in Rigoletto in de zomeropera Alden Biesen.
In de Muntschouwburg was ze onlangs te horen als Noémie in Massenet’s Cendrillon, Antigone in Enescu’s Oedipe, Blumenmädchen en 1e Knappe in Wagner’s Parsifal en Amanda in Ligeti’s Le Grand Macabre, een rol die ze ook zong in Teatro Colón in Buenos Aires, Teatro dell’Opera di Roma en op het Adelaide Music Festival in Australië.

Hoogtepunten voor het seizoen 2014/2015 zijn o.a. Haar roldebuut als Oscar in Verdi’s Un Ballo in Maschera in de Muntschouwburg, haar roldebuut als Pamina in Die Zauberflöte in het Stadttheater Klagenfurt en de rol van Marianne in Geschichten aus dem Wienerwald in Theater an der Wien. Verder staan concerten op het programma met Fauré’s Requiem met het Nederlands Philharmonisch Orkest, Dvorak’s Stabat Mater met het Orchestre des Champs-Élysées o.lv. Philippe Herreweghe, Mozart’s Grote mis in c klein met het Orkest van de 18e Eeuw, Bach’s Matthäuspassion met het Residentie Orkest in Den Haag en zal ze de rol van Susanna zingen met het Orkest van de 18e Eeuw onder leiding van Kenneth Montgommery.

Als veelgevraagde concertzangeres zong Ilse Eerens in Haydn’s Jahreszeiten en Schöpfung o.l.v. Philippe Herreweghe, Bach’s Osteroratorium met het Orkest van de 18e Eeuw o.l.v. Frans Brüggen en zong ze de sopraanpartij in de cd-opname van Dvorak’s Stabat Mater met Philippe Herreweghe die bekroond werd als ‘Record of the Month’ in juli 2013 door Gramophone Magazine.

Andere werken op haar repertoire zijn o.a. Bach’s Weihnachtsoratorium, Johannespassion, Matthäuspassion en Hohe Messe samen met talrijke Bach Cantates, Haendel’s Messiah, Fauré’s Requiem, Brahms’ Ein Deutsches Requiem, Pergolesi’s Stabat Mater, Mozart’s Requiem, Davide Penitente en Grote Mis in c klein, Poulenc’s Stabat Mater, Vaughan Williams’ A Sea Symphony en Mahler’s 2e en 4e Symfonie.

In de Vrijdag van Vredenburg concertreeks in Utrecht was ze te horen in Honegger’s Le Roi David en Mozart’s Krönungsmesse o.l.v. Michael Schønwandt en zong ze enkele Brentano Lieder van Richard Strauss met het Gelders Orkest o.l.v. Martin Sieghart. In de Zaterdagmatinee concertreeks van het Concertgebouw Amsterdam zong ze Yniold in Debussy’s Pelléas et Mélisande (Serge Baudo), Jemmy in Rossini’s Guillaume Tell (Paolo Olmi) en de rollen van Zima en Phani in Rameau’s Les Indes Galantes (Frans Brüggen).
Voor het Ruhrtriënnale Festival zong ze Ein junges Mädchen en Nackte Jungfrau in Schönberg’s Moses und Aron in een productie van Willy Decker and was te horen in Europeras I en II van John Cage.

Ilse Eerens concerteerde met tal van orkesten zoals o.a. het Orchester des Bayerischen Rundfunks, het Nederlands Filharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamerfilharmonie, het Orchestre National de Lille, de Filharmonie, het Brussels Philharmonic Orchestra en het Orquestra Sinfonica Portuguesa en had het plezier te werken met dirigenten zoals Yannick Nezet-Seguin, Hartmut Haenchen, Leo Hussain, Mark Elder, Paolo Olmi, Michael Boder and Frans Brüggen.

In vroegere seizoenen zong ze de rol van Echo in Strauss’ Ariadne auf Naxos en Valencienne in Léhar’s Die Lustige Witwe in de Vlaamse Opera, Adèle in Die Fledermaus en Zerlina in Don Giovanni met het Gelders Orkest en de rol van Wendla in Mernier’s Frühlings Erwachen in de Muntschouwburg. In de Opera National de Lyon werkte ze mee aan de wereldpremiere van Eötvös’ Lady Sarashina en in Martin’s Le Vin Herbé (Willy Decker).

Ilse Eerens won de eerste prijs op het Euriade Vocaal Concours in Kerkrade, de Arleen Auger prijs op het IVC in ‘s Hertogenbosch voor allround vakmanschap.
Ook won ze de cultuurprijs voor Interpretatie van Jeugd en Muziek Vlaanderen, de cultuurprijs van de gemeente Maasmechelen en won ze de derde prijs op het ARD concours 2006 in München.

Ilse Eerens Ilse Eerens Ilse Eerens Ilse Eerens